Artistieke vriendschap


Datum: 21 augustus t/m 7 september 2010

BaZtille Ateliers, Zoetermeer en Haagse Kunstkring, Den Haag

 

actueel-artistieke-vriendschap-02 actueel-artistieke-vriendschap-01

Robert Verhaaf (beeldend kunstenaar) & Anton Gregoire (architect)


De Kleur van Artistieke Vriendschap

‘Soms zie ik wel eens parachutespringers, je ziet ze uit een vliegtuig springen, meestal niet waar ze neerkomen……’.

Zo begon voor mij de zoektocht en uitwisseling over kleurtoepassing en kleurbeleving die ik aanging met Robert, beeldend kunstenaar, schilder in het kader van Artistieke Vriendschap. Het eerste gesprek dat ik met Robert had over dit onderwerp betekende een zoektocht in de krochten van mijn ontwerpers ziel; aan een ander uitleggen wat ogenschijnlijk heel vanzelfsprekend is voor mezelf blijkt levert nieuwe inzichten en vragen voor mezelf op. Tijdens mijn jeugd hield ik ervan als ik door de gekleurde glas-in-loodramen de omgeving waarnam. Die manier van kijken was daardoor dieper en intenser.

Als architect ben ik vooral een ‘vorm-gever’, niet de kleurgever waardoor ik emoties direct kan vertalen zoals de schilder dat doet. Onder de invloed van het functionalisme en het modernisme heeft de architectuur zich juist losgemaakt van de beeldende kunsten waardoor moderne gebouwen niet meer vanzelfsprekend het ‘gesammt kunstwerk’ zijn waar de verschillende kunsten een eenheid vormen.

Ik ga bij de ‘schilder’ te rade. Zijn onuitputtelijke liefde voor kleur, als primaire levensbehoefte is aanstekelijk. De schilder is een vriend, door wie het kleurrijk vuur wordt aangewakkerd. We praten over drijfveren, inspiratiebronnen, pakken boeken erbij, speuren op het internet en lezen gedichten weer opnieuw. Ik heb er nooit die naam aan gegeven, maar naast ‘vorm’-gever ben ik meer dan ooit bewust ook ‘kleur-gever’.

We gaan schilderen, samen, en leggen onze gesprekken vast in verf……transparant en in lagen. Het zijn gedachten scans; hoe we de wereld aanschouwen en onze kleur geven.

We zijn samen uit het vliegtuig gesprongen, wat hier hangt is wat we ervaren hebben:
DE KLEUR VAN VRIENDSCHAP.

 

Anton Gregoire   - augustus 2010 - Amsterdam

 

actueel-artistieke-vriendschap-03_    actueel-artistieke-vriendschap-08_    actueel-artistieke-vriendschap-09_ copy


U bent van harte welkom !

 

Haagse Kunstkring
Denneweg 64
2514 CJ Den Haag
(070) 3647585
www.haagsekunstkring.nl

BaZtille Ateliers
Rokkeveenseweg 46c
2712 XZ  Zoetermeer

www.baztille.nl

Openingstijden:
dinsdag t/m zaterdag 
12.00 - 17.00 uur
zondag 13.00 - 17.00uur
toegang gratis

 

knop_terug40pix